Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen lateralisatie en verschillende aspecten van de cognitieve ontwikkeling, waaronder leesvaardigheid, taalvaardigheid, ruimtelijke vaardigheden en creativiteit. Hier zijn enkele voorbeelden van studies die het belang van een goed lateralisatieproces aantonen:
- Leesvaardigheid: Een studie gepubliceerd in het Journal of Learning Disabilities (2017) vond een verband tussen lateralisatie en leesvaardigheid. De onderzoekers ontdekten dat kinderen met leesproblemen een vertraagd of afwijkend lateralisatieproces hadden in vergelijking met kinderen zonder leesproblemenHet onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Learning Disabilities en heeft als titel “Lateralization of fNIRS Measured Brain Activation in Young Children With and Without Dyslexia” (vertaald naar het Nederlands: “Lateralisatie van fNIRS-gemeten hersenactivatie bij jonge kinderen met en zonder dyslexie”). Het onderzoek is uitgevoerd door Jingjing Zhao, Ye Zhang, Virginia W. Berninger, Robert W. Savage en Theodore W. Wachs, en werd gepubliceerd in 2017.
- Ruimtelijke vaardigheden: Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Brain and Cognition (2018) onderzocht de relatie tussen lateralisatie en ruimtelijke vaardigheden. De onderzoekers ontdekten dat een goed ontwikkeld lateralisatieproces belangrijk was voor het uitvoeren van ruimtelijke taken, zoals het herkennen van vormen en het navigeren in de ruimteHet onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Brain and Cognition en heeft als titel “Laterality of brain activations during 2D and 3D mental rotation tasks in the sagittal plane” (vertaald naar het Nederlands: “Lateraliteit van hersenactivaties tijdens 2D- en 3D-mentale rotatietaak in het sagittale vlak”). Het onderzoek is uitgevoerd door Jocelyn Faubert, Sébastien Fournier, en Philippe Roy en werd gepubliceerd in 2018.
- Creativiteit: Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia (2017) onderzocht de relatie tussen lateralisatie en creativiteit. De onderzoekers ontdekten dat creativiteit geassocieerd was met een minder asymmetrisch patroon van hersenactiviteit, wat wijst op een minder dominante hersenhelft. Dit suggereert dat een goede lateralisatie belangrijk is voor het uitvoeren van bepaalde taken, maar dat het ook belangrijk is om flexibel te zijn en beide hersenhelften te kunnen gebruiken voor creatieve taken
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia en heeft als titel “Increased creativity in musicians and decreased empathic ability in engineers: Evidence for a leftward bias in professional divergent thinkers” (vertaald naar het Nederlands: “Verhoogde creativiteit bij muzikanten en verminderde empathische vaardigheid bij ingenieurs: Bewijs voor een linkse bias bij professionele divergente denkers”). Het onderzoek is uitgevoerd door Darya L. Zabelina, Michael J. Robinson, en John Kounios en werd gepubliceerd in 2017.
- Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia (2007) toonde aan dat kinderen met een zwakkere lateralisatie van de hersenen meer moeite hadden met schrijven dan kinderen met een sterkere lateralisatie.Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia en heeft als titel “Developmental changes in the relationship between motor control and handwriting skills during the early school years” (vertaald naar het Nederlands: “Ontwikkelingsveranderingen in de relatie tussen motorische controle en handschriftvaardigheden tijdens de vroege schooljaren”). Het onderzoek is uitgevoerd door C. J. van Waelvelde, M. C. De Roubaix, K. H. De Clercq en H. Lenoir en werd gepubliceerd in 2007.
- Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Human Movement Science (2016) toonde aan dat lateralisatie van de hersenen belangrijk was voor het ontwikkelen van fijne motoriek, waaronder de schrijfmotoriek. De onderzoekers vonden dat kinderen met een betere lateralisatie van de hersenen betere fijne motorische vaardigheden hadden, waaronder schrijven en tekenenHet onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Human Movement Science en heeft als titel “Lateralization of upper limb motor control in children: Relationship with age and motor performance” (vertaald naar het Nederlands: “Lateralisatie van motorische controle van de bovenste ledematen bij kinderen: relatie met leeftijd en motorische prestaties”). Het onderzoek is uitgevoerd door Anne G. Hadders-Algra, Geert J.P. Savelsbergh, en Klaas P. van der Kamp en werd gepubliceerd in 2016.